Pierwszym posiłkiem, spożywanym przez mieszkańców Madrytu, jest zwykle śniadanie, składające się z kawy oraz churros – paluszków z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu, z dodatkiem cukru. Zgodnie ze starym zwyczajem po całonocnej imprezie je się churros maczane w gorącej czekoladzie, aby mieć siłę na pracę kolejnego dnia. Słodki turron, rodzaj nugatu z orzechami, można spotkać w niemal każdym sklepie, nie tylko przy okazji jakichś większych świąt. Sporo miejsca wśród głównych dań zajmują ryby i owoce morze, ale równie często pojawia się jednogarnkowy wołowy gulasz cocido z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Do przysmaków należy także pikantna suszona kiełbasa chorizo. Chętnie przygotowuje się także dania z wszelakich podrobów, a każdy posiłek rozpoczyna się od przekąsek – tapas. Tapas mogą być zarówno kawałki ziemniaczanej tortilli, jak i oliwki z dodatkiem pachnących ziół. Madryt jest miejscem, w którym mieszają się smaki z całej Hiszpanii, ale i spoza niej, a co ciekawe w licznych sklepach spożywczych, w których można kupić potrzebne produkty, można także wypić jakieś wino czy piwo i można zjeść jakąś drobną przekąskę. Rozrywkę można sobie zapewnić, oglądając pokazy ognistego flamenco, do którego buty czy akcesoria, np. kastaniety, można kupić w specjalistycznych sklepach. Muzykę do flamenco można kupić zarówno jako muzykę do tańca, jak i do posłuchania w samochodzie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply