Jeżeli w hotelu na Cyprze będziemy chcieli naładować telefon komórkowy lub laptop to przed wyjazdem z Polski musimy pomyśleć o zakupie przejściówki umożliwiającej skorzystanie z gniazdka. Jeśli w Polsce o tym urządzeniu zapomnimy to równie dobrze możemy wybrać się po jej zakup już w Pafos. Na Cyprze możemy mieć trudności z porozumieniem się w innym języku niż język grecki. Jedynie w nielicznych miejscach można spotkać obsługę mówiącą w języku angielskim, sporadycznie można porozumieć się także w języku rosyjskim. Wyjeżdżając na Cypr warto więc poznać przynajmniej podstawowe zwroty w języku greckim – będzie nam znacznie łatwiej się porozumieć w podstawowych kwestiach. Na Cyprze działają lokalne biura podróży, skorzystanie z ich oferty może nam znacznie ułatwić zwiedzenie wyspy. Podczas pobytu na wyspie nie wahajmy się próbować lokalnych przysmaków. Do tradycyjnych słodkich dań na Cyprze należy soutzioukos. Innym lokalnym przysmakiem jest produkowany z owoców rośliny o nazwie szarańczyn strąkowy syrop karobowy. Syrop ten pije się rozcieńczając go wcześniej wodą. Poza Pafos i jego zabytkami ( bardzo interesującym miejscem są pochodzące z czasów starożytnych królewskie grobowce, które pochodzą z IV wieku przed naszą erą) warto na Cyprze zobaczyć także Larnakę. Do zabytków Larnaki należy między innymi zbudowana w IX wieku cerkiew pod wezwaniem świętego Łazarza.