Archipelag Wysp Kanaryjskich leży na szlaku morskich podróży, które wiodą z Europy do Ameryki Południowej i Środkowej. W skład archipelagu wchodzi siedem dużych i zamieszkanych wysp oraz sześć małych, bezludnych wysepek. Największe wyspy archipelagu to Teneryfa, Fuerteventura i Gran Canaria. Opisy archipelagu znajdziemy już w pismach Homera i Platona, a dziś można się spotkać z teorią, że Wyspy Kanaryjskie oraz leżące nieopodal Azory i Madera to mityczna, zaginiona Atlantyda. Wyspy są autonomicznym regionem Hiszpanii, którego stolicą jest Santa Cruz de Tenerife. Archipelag należy do jednego z częściej odwiedzanych przez turystów miejsc świata. Nie ma w tym nic dziwnego, bo na wyspach są piękne ośrodki wypoczynkowe oraz znakomita baza hotelowa. Podczas wakacji na wyspach warto spróbować lokalnych potraw, z których wiele pamięta czasy Guanczów, pierwotnych mieszkańców archipelagu, którzy w okresie kolonizacji zostali praktycznie całkowicie wyniszczeni przez Hiszpanów. Oryginalną potrawą jest gofio, przyrządzane ze zmielonych i zapieczonych ziarn jęczmienia, pszenicy lub kukurydzy. Potrawa podawana jest z sosem mojo. W stolicy archipelagu miejscem wartym zobaczenia jest między innymi pochodzący z XVII wieku kościół Zwiastowania, a na wyspie Fuerteventura muzealną wioskę Pueblo Majoreno.